ÇAYIN RENGİ

Beyaz Çay Ve Faydaları

Siyah çayı çok seviyoruz, Türk halkı olarak da çok içiyoruz. Tiryakilik yaptığı kesin. Ya da çayın yanına tiryaki kelimesi yakışıyor gibi. Yeşil çay tiryakileri de var elbette ama oldukça az. İtiraf ediyorum yeşil çayın tadını bir türlü sevemedim. Hep zorladım kendimi, ama olmadı olamadı…Allahtan siyah çayı çok içmem içsem de limonlu ve açık severim. Laf aramızda kahve tiryakisiyim ben. Geçen sene beyaz çay ile tanıştım ve tadına bayıldım özellikle portakal çiçekli olana. Beyaz çay, çay bitkisinin genç tepe tomurcuğunun birinci yaprağından elde edilen bir çaydır. Gümüşi bir rengi vardır. MS. 600 yıllarında zerafetin incisi olarak adlandırılmış nerede tabi ki Çin’de. Demleme şekli ise yeşil çay gibi 2-4 dakika.
Çayımızın rengi gittikçe açılıyor farkında mısınız? siyah, yeşil ve şimdi beyaz…
blogger-image--629801150
Antioksidanların kralı olan kateşinler içerdiği içindir ki beyaz çay, özellikle bu mevsimde fincanlarınızda olmalı diyor uzmanlar..
Yüksek miktarda kateşin özellikle de EGCG (epigallokateşingallat) içeren beyaz çay bu bileşen ve diğer önemli bileşenleri sebebiyle insan sağlığına yararlarını şu şekilde anlatılıyor;
blogger-image--1991251763
Kanser etmez: Beyaz çay, kanser yapan hücrelere ve kolon, prostat, mide kanseri gibi birçok farklı kanser çeşidine karşı koryuculuğa sahiptir. Antioksidanların bir grubu olan flavonoidler, kanser hücrelerinin büyümesini engeller ve yenilerinin oluşmasını önler.
Yüksek kan basıncına karşı: Beyaz çay kanı sulandırır, atardamar etkinliğini düzenler, yüksek tansiyonda kan basıncını düşürür ve sağlıklı kan damarlarının oluşumuna destek olduğu için felç tahribatlarını en aza indirir.
Kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolü yükseltir: Bu da damar sertleşmesinin ve damar tıkanıklığının önlenmesine yardımcı olur, buna bağlı kalp krizini de engellemiş olur. Beyaz çay kalp dostudur.Günde 2 fincan beyaz çay içmelisiniz.
Bakteri ve virüslere karşı korur : Beyaz çayda bol miktarda bulunan antioksidanlar, yaygın hastalıklara karşı koruma sağlayarak tüm bağışıklık sistemini güçlendirir. Genel soğuk algınlığı ve gribe karşı korunmaya yardımcı olur, çünkü bakteri ve virüslerin doğal yok edicisidir.
blogger-image--374503145
Kemikleri güçlendirir: Araştırmalara göre düzenli beyaz çay içenlerin kemik mineral yoğunluğu daha fazla bulunmuştur. Beyaz çay ayrıca romatizmal hastalarda ve osteoporoz hastalarında  faydalı etkilere sahiptir.
Diş ve diş etlerini güçlendirir: Beyaz çay, az miktarda florid içerdiği içindir ki daha güçlü diş ve diş etleri olur. Dişlerde plak, dişin çürümesi ve kötü ağız ve nefes kokusuna sebep olan bakterileri de öldürür. Demlenen beyaz çayı soğutup arada sırada ağız çalkalama suyu olarak da kullanabilirsiniz.
Diri bir cilt: Antioksidan ne yapar; serbest radikallere savaş açar işte aynı mantıkla beyaz çay cildimize etki eden dış etkenlere karşı cilt koruyucudur.
Ayrıca beyaz çayın kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Stresi azaltır, enerji sağlar, metabolizmayı hızlandırır ve dolayısıyla kilo verme döneminde yağ yakımına dolaylı yoldan destek olur.
Hem keyifli hem sağlıklı olmanın yolu…

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.