Vintage Moda Akımı ‘’Geçmişten günümüze gelen moda akımı’’ olarak isimlendirdiğimiz 20. yüzyıl veya daha öncesinden kalan kıyafet veya nesneler vintage olarak tanımlanır. Ürünün vintage moda akımına dâhil olabilmesi için o dönemi yansıtan izlerini taşıyor olması gerekir. Örneğin büyük yakalı gömlekler, kloş etekler, eski tarz ceketler, oduncu gömlekler, eski moda gözlükler, saat, takı ve çantalar, vintage moda akımında görebileceğimiz kıyafetler arasında yer alıyor. Vintage’ın kavramsal olarak anlamına bakarsak geçmiş döneme ait antika ürünler olduğunu söyleyebiliriz. Fakat her antika eşya ya da kıyafet vintage değildir tabi ki. Vintage olması için belirli bir döneme ait olması, o dönemin ruhunu yansıtıyor olması ya da belirli bir dönemde özel bir tasarımcıya ait olması gerekiyor.  Kısacası ikinci el demek, vintage demek değildir.

Retro ve vintage terimleri genellikle karıştırılıyor. Retro; eski görünümlü ya da eskiye ait her şey olarak adlandırılabilir. Eski zamanların modasını yansıtan fakat yeni üretilmiş ürünlere Retro denir. Vintage ise geçmişten günümüze kadar ulaşmış ürünlerdir.

Son dönemlerde büyük ilgi gören vintage giyim tarzı, farklı dönemlere ait parçaların bir arada kullanılmasıyla dikkat çeken bir moda akımı haline gelmiştir. Son zamanlarda artan dönem dizileriyle modada tekrar yerini alan, geçmiş zamandan bugüne gelen kıyafet anlayışı vintage akımını fazlasıyla güçlendirmiştir. Eski yıllardan günümüze kadar gelebilen bu kıyafetlerin, yüksek kalite ve kumaştan üretilmiş olması bu ürünlerin günümüzde daha fazla değerlenmelerini sağlamıştır.

Vintage ürünlere ulaşmanın oldukça zor olması popülerleşmesine sebep olan etmenlerden biridir. Eğer büyüklerinizden size parçalar kalmamışsa bu ürünleri bulabilmek oldukça zor. Eskiden büyük şehirlerde kurulan bitpazarlarında antika eşyalardan, retro ürünlerden ve bu tarz giyime ait ne varsa hepsi daha kolay bulunabilir nitelikteydi. Şimdilerde ise bu zor bulunan parçaları vintage konseptiyle açılan butiklerde bulabilmemiz mümkündür.

Vintage giyim tarzı Hollywood yıldızlarının da tercihleri arasına girmesi ve kullanılmasıyla günümüzde önemli bir akıma dönüşmüştür. Ayrıca vintage parçaları başkalarının üzerinde görme ihtimalimizin düşük olması da bu tarzın gerçek bir moda anlayışına dönüşmesine yol açmıştır.

Eski oldukları için oldukça hassas olan vintage ürünleri, koton elbise kılıflar da muhafaza edebilirsiniz. Sezonluk kaldırmayı planlıyorsanız da kesinlikle naftalinleyerek saklamalısınız. Plastik ve naylon gibi materyallerden uzak tutmanızda fayda var.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.