Özgüven herkes için önemli bir kişisel özelliktir, yaşamla baş etmemizi ve zorluklara karşı dayanmamızı kolaylaştırır. Önce Kendine Güven‘ menizi sağlayacak; insana güç verip, enerjisini artıracak ve daha fazla çaba sarf etmeye özendiren, özgüven kazanmanın 12 yolu:

  1. İlk olarak bütün olumsuz tecrübeleri unutun: Durduk yerde güveninizi yitirmeniz, başarısızlık duygusunu yaşamanız bundan olabilir. Bu yüzden ilk adim olarak geçmişteki tüm kötü deneyimleri yok edin.
  1. Kendinizle iletişime geçin: “Sen bunu yeneceksin” gibi cümleler asla kurmayın bunun yerine kendinizle “iletişim” e geçip, “ben bunu yaparım” deyin.
  2. Erteleme olayına son verin: Bir şeyi bitirmeme, yarım bırakma, başarılı olamama korkusuna dayanabilir. “Şu an” yapacağınız ne varsa “hemen şimdi” yapın. Bir not edin bakalım, “yarım” bıraktığınız işler çok fazla değil mi? Şimdi tamamlama zamanı.
  3. Kesin olarak istediğiniz şeyin ne olduğunu iyi düşünün: Tam olarak neyi, ne kadar ve nasıl elde etmek istiyorsunuz? Bunu dakikalarca düşünüp, sadece o çok istediğiniz şeye odaklanın. Adrenalinizin arttığını ve istediğiniz şeye kavuşmayı “düşünmenin” sizi pozitif bir ruh haline soktuğunu gözlemleyeceksiniz.
  4. Dertlerinizi değil, başarılarınızı dostlarınızla paylaşın: Şimdi arkadaşlarınızla beraberken biraz sıkılıyorsunuz değil mi? Onlara hep “dertlerinizden” söz ederdiniz ya hani! Sizin hiç başarınız olmadı mı geçmişte. Dost sohbetlerinde arada sırada bu başarılarınızdan da söz edin. Anlatırken bunu nasıl yaptığınızı yeniden anımsayacaksınız ve bu sizi motive edecek.
  5. Çevrenizi iyi gözlemleyin: Farkındaysanız başarılı ve mutlu insanlar genellikle “çözüm” e odaklıdır. Bu insanlar %20’ sinde problemlere, %80 çözümlere odaklanır. Bazı sorunlar aslında sizin “büyüttüğünüz” kadar değil. Siz ona “odaklandıkça” o büyüyor, büyüyor durun ve düşünün sizce sorun büyüttüğünüz kadar var mı?
  6. Enerjinizi kaybetmek yerine, çoğaltın: Çünkü enerji bize sadece fiziksel güç olarak gerekli değil, duyu organlarımız da enerji ile çalışır. Bu enerji sesinize, bakışınıza, duruşunuza görünüşünüze de etki eder.
  7. Telkin çok çok önemli: Hayattan her ne istiyorsanız onu olmuş gibi hayal edin: Alt bilinciniz sadece şimdiki zamanı bilir. O yüzden gelecek zamanlı cümleler fazla kurmayın. Örnek vermek gerekirse, “zayıflayacağım” derseniz asla zayıflayamazsınız. Belirsiz bir gelecek yerine, “şu anda yapıyorum” deyin ve bu mesajı yolladığınızda, alt bilinciniz sizi o amaç için bazı tutumlara davet edecektir. Enerjiniz çoğalacak, yavaş yavaş zayıflama isteği artacaktır.
  8. Renkler çok önemlidir: Kıyafetlerde renk tonajlarına dikkat edin. Çünkü seçtiğiniz her renk sizi anlatıyor. Canlı renkler mutluluk ve neşeyi, koyu renkler ise ciddiyeti temsil eder. Giysileriniz canlı renklere sahipse güveninizin kendiliğinden geliştiğini göreceksiniz.
  9. “Evet” ve “hayır” lara dikkat edin: Kimse size istemediğiniz bir şeyi yaptıramaz. Bazı insanlara hayır demeyi öğrenmelisiniz. Birlikte keyifli zaman geçireceğiniz arkadaşlarınız mutlaka vardır. Sizi rahatsız eden, olumsuz ruh halinizi çoğaltan insanlarla ilişkinizi mutlaka gözden geçirin. Emin olun size iyi gelecek.
  10. Geleceği asla “belirsiz” bırakmayın: Planlayın, istediğiniz şey gerçekleştiğinde neler hissedeceksiniz, sürekli bunu düşünün. Artık o ideale, o “plan” a nasıl ulaşacağınızı düşünün ve kendinizi hep orada hayal edin.
  11. Hayatınızı yönlendirin
  12. Hayatınızı yönlendirin: Yaşamınızda ne eksikse ona katalize olun. Sevgi mi yok, sevgi birlikteliğine katalize olun. O boşluğu bir sevgili dolduracaksa, yani ona gereksinimiz varsa bunu planlayın. Duygusal boşlukların yerini asla başka şeylerle kapatmayın. Başarı ve sevgiyle birlikte donanmış benliğiniz, size enerjiyi ve mutluluğu da çağıracaktır.

Önce Kendine Güven, Unutmayın kendine güvenen bir bireyin karşısında hiçbir güç duramaz…

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.