Moda Trendleri

Mevsimler içerisinde şüphesiz en sevdiğim sonbahardır. Yazın sıcaklarından sonra hafifçe serinlediğimiz sonbaharda güneşin rengi bile farklıdır. Sonbahar karışık bir mevsimdir, hem hırka giyeriz hem kısa kollular. Hatta “ne olur ne olmaz” deyimini en çok bu mevsim de kullanırız. Kafası karışık bir mevsimdir velhasıl. Bize yansıyan bu kafa karışıklığını da moda tasarımcıları çözüyor.

Türlü türlü kadın karakterlerin podyumları işgal etmesi bize bu kışın kim olduğumuzla değil kim olmak istediğimizle ilgili olduğunu söylüyor. Korku gerilim ustası Hitchcook filmlerinin 1940 kadınları gibi gizemli mi? Gençlik enerjisiyle dolu asi bir punkçı? Yada 70’lerin bohemlerinden ilham alan bir kadın mı? Ya da boşvermiş bir ‘grunge’mı olmak istersiniz? Dediğim gibi kim olduğunuz değil kim olmak istediğinizi seçin. Böylece hem sonbahar modasına hazırsınız demektir hem de yaklaşan Kurban bayramında da ne giyeceğinize de ufak ufak kararlar vermenize de etkili olacaktır.

Yukarıda da dediğim gibi ; Yeni sezonda bir çok yeni hikaye bekliyor bizi, çılgın bir punk duruşu, 40′lara geri dönüş, maskülen olarak cool olmayı yakalamak için, büyük kocaman ceketler, siyahın laciverte olan yenilgisi, 70′lerin desenleri, kış sezonunda flash renklerin ön planda olması kırmızı ve saks gibi, grunge stilinin tüm yanımızı sarması ve 90′ların keskin hatlı çizgileri, hatta en can alıcı trend pantolon üzerine giyilen elbise ve etekler olacak…

Şimdi biraz nokta atış yaparak Sonbaharda neler moda kısaca öz atmaya ne dersiniz?

moda017300

Trend no 1. Şu Bağları bağlasakta mı giysek Bağlamasakta mı?

Hemen başlarken söylemem gerekiyor ki ; eğer bağlanma korkunuz varsa bu sonbahar size göre değil. Çünkü tasarımlar çapraz şeritlerle -bazen- aynı kumaştan hırka bağlanmış gibi duran uzantılarla sizi bağlanmaya çağırıyor. Fularlar, omuza hırka bağlamış gibi duran ceketler, oversized paltoların kemerleri bu sezon çok bağlanmalı geçecek.

Trend no 2. Oversized mı dediniz?

Bu sezonun en sevdiğim trendi ‘oversized’ paltolar! Üzerinize bir beden büyükmüş gibi duran hacimli ve düşük omuzlarıyla bu kış annemizin mantosunu giymişiz gibi olacak. Eğer şanlıysanız annenizin paltosunu giyerek bu stili daha başarılı uygulayabilirsiniz; tabii arada birden fazla beden farkı yoksa. Annenizinki olmadıysa dert etmeyin, her yerde bulabileceğiniz oversize paltolar, üstelik renk seçenekleriyle sizi içine almak için bekliyor. Bu sezon hem renkli hem gizemli olacaksınız.

Trend no 3 Simetriye meydan okumak

Asimetrik etek uçları Dior, Prada ve Lanvin’de başroldeydi. Eteklerin sağ ve sol uçları aynı noktada buluşmuyor. Geçtiğimiz sezonda asimetrik modanın sinyalini almıştık  zaten; önü kısa arkası uzun gömlekler, miniden maxiye geçişli etekler bu trendin devamının geleceğini söylemişti. Tek düzelikten hoşlanmayanlar, kıyafetleriniz bu sezon sizin yerinize başkaldıracak.

Trend no 4 Puantiye ve Çizgili

Modası geçmeyen iki desen varsa şüphesiz puantiye ve çizgilidir. Bu sezon canlı renklerin üzerine puantiyeler koyan “Miu Miu” bizi mutlu edecek bir koleksiyon hazırlamış. Paltoları canlı renklerle tasarlayıp bir de puantiye eklemişler. Ortaya şeker gibi, biraz da 50’lerin nostaljisiyle birlikte şahane bir sonbahar koleksiyonu çıkmış. Çizgili kazaklar bu sezon da yerinden kıpırdamadı. Zamansız parçalar listesinde 2. sırada olan çizgiler pantolonlarda, ceketlerde, kazaklarda, gömleklerde kısaca her yerde! Dolabınıza biraz puantiye ve çizgi eklemeyi unutmayın çünkü bu sonbahar/kış bu desenler altın çağını yaşayacak benden söylemesi.

Trend no  5 Biraz Mafya Biraz Feminen

Bazı tasarımcılar koleksiyonlarında feminenliği ön plana çıkarıp maskülen tarzı ayrıntılarda kullanmış. Bazılarıysa erkeksi görünümü sağlamlaştırıp dişiliği minik dokunuşlarla göstermiş. Godfather filminin başrollerindekiler kadın olsa nasıl olurdu sorusunu yanıtlıyor bu sezon koleksiyonlar. Çizgili erkek kumaşları bu sezon incecik mankenlerin üzerinde uzun ceketlere ve bol pantolonlara dönüşüp topuklu ayakkabılarla da dişiliği vurguladı. Mafya filmlerini seviyorsanız bu kış biraz Sicilyalı, biraz da feminen görünmek hoşunuza gidebilir. Zira benim çok hoşuma gidecek. Kişiliklerimizle bu sonbahar-kış fazla oynayacağız. Uzun çizgili bir ceket ve aynı kumaştan bir pantolon bulmak Türkiye’de zor olsa da, terziler emrimizde. Kombin konusu çok hasas olduğundan vücudunuza göre seçim yapmanız güzel görünmeniz açısından en önemli nokta. Boyuna çizgiler sizi uzun ve zayıf gösterirken enine çizgiler kısa ve şişman gösterebilir. Çizgi deyip geçmemek lazım.

Trend no 6  Biraz grunge ve Punk

Bu sezona damgasını vuran grunge ve punk akımı, yaşasın cobain!

Her sonbahar-kış olduğu gibi bu sonbaharda da biraz ‘grunge’ ve ‘punk’ tarzına bürüneceğiz. Yırtık kotlarımızın üzerine oduncu gömlekler giyip, uzun salaş hırkalar geçirip ve biraz ‘boşverip’ takılma sezonu. Sizi bilmem ama grunge tarzın yeri ayrı bende. Punk akımının yegâne kumaşlarından biri olan ekose kendini bu kış da bize giydirecek. Benim tercihim ekoseli pileli eteği ve punk tarzının vazgeçilmezi deri ceketle kombinlemek. Yırtık pırtık ve pismiş gibi görünen kıyafetler, dar pantolonlar, düz ayakkabılar, gri tonları ve umursamaz tavırlar bu kış çok moda. Yaşasın ‘grunge’, yaşasın ‘punk’.

Trend no 7  Sweatshirt’ünü kap da gel!

Birkaç sezondur  sweatshirtlerin heryerde rahatlıkla giyilebilir oluşu tasarımcıları harekete geçirmiş ve sonbahar-kış koleksiyonlarına şaheser nitelikte sweatshirt parçaları eklemişler. Farklı materyaller, dokular, baskılar, motifler ve hatta kürkle zenginleşen yeni sweatshirtler kazakların tahtına en büyük rakip olarak karşımızda. Altın kuralı lüks kıyafetinizi salaş bir sweatshirtle kombinlemek, ya da pullu parıltılı sweatshirtü grunge tarzla, iddalıyı sadeyle  kombinlemek. Zıtlıkların uyumu her zaman işe yarar. Kenzo’nun Paris moda haftasında kalem etek üzerine giydirdiği şey neydi dersiniz? Tabii ki kaplan baskılı bir sweatshirt! Mesajı aldığınızı umuyorum. Moda geçici, stil kalıcıdır diyerek noktalıyorum.

Trend no 8 Mıknatıstan Uzak durun

Geçen kış zımbalar ayaklarımıza kadar gelmişti. Bu sezon daha zımbalı daha troklu, bol kayışlı, bol aksesuarlı botieler, botlar, çizmeler her yerde. Bir çok stille birlikte kullanabileceğiniz bu bol aksesuarlı ayakkabılar sezonun trendi, kombinlemekse çok kolay. Dar bir pantolonun içinden geçirin ayaklarınızı, üzerinize de oduncu gömlekle sezonun trendlerini… Tam on ikiden vurun.

*Bir stil önerisi olarak bu sezon diz altına kadar uzanan kalem eteklerden edinin. Her şeyle rahatça kombinleyebileceğiniz  fazla klasik olmayan bir model seçin ve o eteği kurtarıcı ilan edin!

Unutmadan; bu kadar tarzı kısaca anlattıktan sonra sonbahar-kış modasının renklerini söylemedim diye klasik renklerdir diye de düşünmeyinnnnn.  Çünkü sonbahar-kış modası size Mavi mi Pembe mi Ihlamur yeşili mi,parlak turuncu mu fuşya mı yoksa koyu gri mi diye soruyor…

İşte hafif hafif hissettiğimiz sonbahar demiyorum J hızla gelen sonbahar ve yaklaşan Kurban bayramı için tarzımızı nasıl yaratabiliriz ve hangi renkleri kullanarak farkımızı ortaya koyabiliriz, diyerek sizi gardrobunuzun önünde saatlerce karar verebilme sıkıntısından biraz da olsa kurtarabildiğimi düşünüyorum.

Sevgilerimle

MSA

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.