8 Mart 1857 tarihinde ABD’ nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşlerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucu 129 kadın işçi can verdi. Daha sonra 26-27 Ağustos 1910 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ ın ‘’ Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ olarak anılması önerisini getirildi ve böylelikle Kadınlarımızın Dünya tarihinde ve hayatımızdaki önemi daha da artmış oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm dünyada her yılın 8 Mart’ ında kadınlara karanfil verilerek kutlanılır. Onlara duyulan sevgi, büyük bir çelişkinin karmaşıklığı altında bir çarkın dişleri arasında anbean farklı bir boyut kazanmakta ve Dünya Kadınlar Günü hikayesinin gerçekliğinin de ötesinde kadınlarımıza verilen tek bir karanfil ile kutlanılmakta ve kutlanılmaya devam etmektedir.

‘’Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır.’’ Bu meşhur sözü yıllardır duyarsınız . Bir kadın erkek için yaşamın odağıdır. Bir kadının aziz olması gerekmez, her kadın erkeğin baş tacı olmalıdır. Çalışma yaşamı, kadının üretkenliğini, toplumsal saygınlığını, özgüvenini artırırken ve daha da önemlisi, ekonomik özgürlüğünü sağlarken, geleneksel değerlere dayalı tutumların sürdürülmesi de kadın için çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü tabiki de birkaç cümleye sığdırmak yetmez, hayatımızın her noktasında boy gösteren baş tacı kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun…

dünya kadınlar günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, blog yazımızı Nazım Hikmet Ran ‘ ın şu dizeleriyle sonlandırmak istiyorum…

Kimi der ki kadın
Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın
Yeşil bir harman yerinde
Dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayalimdir,
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran.
Kimi der ki çocuk doğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.
Yavrum, annem, karım, kızkardeşim,
Hayat arkadaşımdır.

                                                                                     Nazım Hikmet Ran…

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.