Çanakkale Zaferi bir destandır. 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk tarihinin en şanlı en şerefli sayfalarını dolduran zaferimizdir. Çanakkale Savaşı 3 Kasım 1914 ve 18 Mart 1915 tarihleri arasında cereyan eden deniz savaşlarıyla Gelibolu Yarımadası’ nda 25 Nisan 1915 – 8/9 Ocak 1916 tarihleri arasında yapılan en destansı savaştır. Tarih konularını araştırdığımız zaman bu savaş birçok kaynaklar içerisinde 18 Mart Deniz Savaşı olarak geçmektedir. Türk Milletinin tarih sayfalarına kazıdığı destanlardan en can alıcı olay hangisidir diye düşünülürse, birçok kişinin aklına Çanakkale Zaferi Gelecektir…

Bir milletin, özgürlüğü, vatanı, inançları uğruna neleri göze alıp neleri başarabileceğine örneklik etmesi açısından, ufak bir anekdot eklemek gerekirse; Savaş sırasında Seyit Onbaşı’nın yazdığı tek kişilik destandan bahsetmek yerinde olacaktır. Seyit Onbaşı, savaş sırasında yaralanmış bir Türk askeridir. Fakat, savunma cephesinin düşmemesi için boğazdan bir geminin dahi geçmemesi gerekir. Seyit Onbaşı bunu başarmak adına, yaralı olarak bir top mermisini tek başına ateşleyerek, İngiliz zırhlısını durdurmayı başarmıştır. Bu bir kişinin milleti için bedenini, ruhunu, yüreğini nasıl ortaya koyduğunun tarihteki en gözde örneklerinden biri olarak hatırlanmaktadır. Türk Milleti’nin, “Çanakkale geçilmez” dedirttiği, bu vatan parçasını canı ve kanı pahasına koruduğu Çanakkale deniz ve kara savaşları, gerçekten bir kahramanlık destanıdır.

18 Mart Çanakkale Zaferi Destanı

Çanakkale Savaşı’nın 101. yılında tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şâd olsun.
– Çanakkele Geçilmez..!

Çanakkale Zaferi Anısı adına Mehmet Akif Ersoy’ un Çanakkale Şehitleri adlı şiiri ile sonlandırmak istiyorum…

ÇANAKKALE ŞEHITLERI

Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,
O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer.

Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.
Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak
Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilal uğruna Ya Rab ne güneşler batıyor.

Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker
Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer.
Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?
Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın.

Mehmet Akif ERSOY

18 Mart Çanakkale Zaferi Destanı

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.