Kına Gecelerimiz’de Neler Yapabiliriz. Kına gecelerimiz genellikle kız evinde olur.İsteyenler kafeterya yada açık alan gibi yerlerdede yapabiliyorlar. Eskilerden şöyle derlermiş kınalar gelin ile damata yakıldığında ayrılmasınlar bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacıyla yapılan Anadolu kültürümüzdür. Kına merasimleri Anadolumuzun her köşesinde yaygın olarak yapılmakta her aile bu kültürümüze titizlikle önem vermektedirler. Mutlaka her genç kızın kına gecesi eğlencesini yaşamasını istiyoruz. İsterseniz adetlere bağlı yöresel bir gece, isterseniz de daha modern parti havasında geçen bir kutlama olsun. Maksat hep birlikte eğlenmek, evdeki son gecenizi kutlamak ve mutlu birlikteliğinizi  kutlamak değil mi? Kına gecesi denildiğinde akıllara ilk gelen hüzün ve mutluluğun aynı anda yaşandığı gece geliyor. Hem ağlarız,hem güleriz kınamızıda yaktırırız misali. Peki kına gecelerinde neler yapabiliriz,biliyor musunuz.? Sorunun cevabını  verebiliriz. Siz de kendi yörenizdeki kına gecesi adetlerini paylaşmak isterseniz yorumlarınızı bekliyoruz. Düğünün başlayacağı gün kız evine bayrak asılır. Evin kapısı tüllerle nazar boncuklarıyla süslemeler yapılır. Geline yakılacak olan kınayı erkek evi hazırlarlar ve kız evine gönderirler.
Kına gecesi için kına mumu,kına kandili,gül kokulu sabunlar, kına taçları,nedime bileklikleri,kına sakızı,isim yazılı küçük şişelerde gül suyu,desti kırma,eski basma tüllerden her renkten oyalı mendiller gelin her hangisini alarak kız arkadaşlarına gelen misafirlere değıtılır.Gelin kına başlamadan önce ”bindallı”pullu işlemeli kaftanını giyer ve başına işlemeli kırmızı bir örtü örtülür.Gümüş veya bakır bir tas içinde kına hazırlanır etrafı mumlarla ışıklandırılır. ”Kınayı Getir Aney” ya da ”Yüksek Yüksek Tepelere”gibi ana,kız türküleri söylenmeye başlanır.Kınayı yakan kişi çok önemliymiş.Başından ayrılık geçmeyen bir bayan kınayı yakarsa ayrılık görmezler Anadolu tabiriylede”Başı bütün” diye adlandırırlarmış. Gelin kına yakıldıktan sonra avucunu açmaz ve kayın validesi çağırılır. Avucunun içine çeyrek altın yada yarım altın koyar ve gelin avucunu açar.

Kına Gecelerimiz’de Neler Yapabiliriz

Kına gecesinde gelin hanım mutlaka ağlar.Eğer ağlamazsa kocaya’da pek hevesliymiş denir.:) Kına tepsisinin içine bozuk para gömülürmüş evlerinde hep bolluk bereket olsun diye bazı yörelerde ise kına gecesinde damada işgence çektiriyorlar kara kazanın üzerinde yanılayak oynatıp yorulduğu an sopayı beline vuruyorlar.Bilinmiş bir adet olarak da ince ten rengi çorap ile gelinin bileklerini bağlıyorlar. Dağmat çözemezse eğer düğümleri gelinin arkadaşlarına belli bir miktar para ödüyor.Eskiden kına gecelerini bayan bayana hamamlarda yaparlarmış şimdiki kına eğlenceleri daha farklı ve modern olmaya başladı.Sizlerde bu güzel ve unutulmaz anınızı bizimle ölümsüzleştirmek ister misiniz.? Fotoğraflarınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.