Sabahları yataktan kalkamamalar, geceleri daha erken uyuma isteğinin başlaması, gün içinde beliren halsizlik…
Sonbaharın aniden gelmesiyle bu belirtilere sahipseniz sizin için önerilerim olacak. Sonbahar bitkini olmamanız için işte yapmanız gerekenler…
• Su içme alışkanlığı kazanın
Sonbaharda hava sıcaklığının azalması ile birlikte susuzluk hissi yaşamıyor olsak dahi, su içmeye özen göstermeliyiz.
• Vitaminlerinizi eksiksiz alın.
C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin. Bedenin C vitaminine duyduğu ihtiyaç bahar ve yaz döneminde daha fazladır. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşamak zorunda kalabilirsiniz.
• Kafein tüketiminde dikkatli olun.
Sonbaharda, havaların soğuması, günlerin kısalması, gecelerin uzaması ile birlikte sıcak içecek ihtiyacı artar. Mevsim değişikliği yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketmek yorgunluğun dozajını daha çok arttırır. Çünkü kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir
• Yeterli ve düzenli beslenin.
Özellikle günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalan alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenmeye devam edilmesi. Az ve sık beslenmeniz bu dönemde de oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden sonbahar yorgunluğunu daha kötü hale getirebilir.
• Hareket Edin.
Kendinizi yorgun hissedip sosyal hayattan uzaklaşarak sonbahar yorgunluğunu alt edemezsiniz. Kendinizi eve kapatmak yerine açık havada en az yarım saatlik yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin.
• Uyku düzeninizi sağlayın.
Uyku düzeninizin olmaması, uyku saatlerinin dengesiz ve belirsiz olması beslenme düzeninde de birçok olumsuz etkiler yapar. Düzensiz uyku, düzensiz beslenme sonbahar yorgunluğunun daha belirgin olmasına ve daha çok negatif etki doğurmasına yol açar.